Partaj doamna disponibil
Bucurati-va de natura salbatica, nuantele verzi ale munților, satele colorate, fiordurile adanci si insulele ce se ridica maiestuos din ocean, in timp ce experimentati bucataria locala, traditii si obiceiuri, socializand cu localnicii ospitalieri ai insulelor. De la Bergen pana in Insulele Feroe, o lume de basm asteapta sa fie descoperita!
Hoteluri de 4* atent alese
Itinerariu gandit pana la cele mai mici detalii
Experiente unice
Grup restrans cuprins intre 12 si 18 calatori
Intalnire cu grupul si ghidul la aeroport si imbarcare pe zborul cu destinatia Bergen. Dupa aterizarea pe Aeroportul Flesland, vom fi preluati cu autocarul si vom face un tur panoramic al orasului.
Fermecatorul oras Bergen, denumit si "poarta catre fiorduri", este al doilea oras ca marime din Norvegia si un important centru istoric, comercial si cultural. Fondat acum 900 de ani, orasul duce in spate o istorie lunga cu radacini inca din perioada vikinga. A fost si un important centru al Ligii Hanseatice, pozitie de pe urma careia a avut numeroase beneficii, dezvoltandu-se rapid in urma legaturilor comerciale cu restul Europei.
In turul de oras vom admira Gamle Bergen (Orasul vechi), Biserica Sf. Maria, Piata de Peste, Fortareata Bergenhus cu Turnul Rosenkrantz si cladirea Hakonshallen, Acvariul, Teatrul National, parcul central.
Deosebit de pitoresti sunt casele hanseatice (patrimoniu UNESCO) aliniate pe cheiul Bryggen iar atmosfera vesela si petrecareata a orasului ne va cuceri definitiv! Cazare ultracentrala pe cheiul Bryggen, la 2 pasi de casutele colorate construite de catre hanseatici, apoi timp liber pentru a ne bucura din plin aceasta frumoasa zi de vara scandinava.
Savuram un delicios mic dejun scandinav. Incepem ziua cu o vizita in renumita Piata de Peste, o adevarata incantare a tuturor simturilor. Nu ratam nici calatoria cu funicularul care in circa 8 minute urca 320 m pana in virful muntelui Fløyen, de unde vom avea o splendida panorama asupra orasului, si de unde vom putea cumpara suveniruri cu specific norvegian.
Dupa amiaza o putem petrece conform conceptului norvegian „kos” prin servirea de ceai, cafea si fursecuri, intr-o atmosfera tipic norvegiana. „Kos” este versiunea norvegiana a „cosiness”, un stil de viata si o stare, o tendinta interioara eliberatoare dar nepretentioasa, despre placeri simple, despre stare de bine, socializare, prieteni, despre experientele din natura combinate cu mancarea locala, in lungile zile de vara tipic norvegiene.
Seara, daca nu ati obosit, vom putea experimenta unul din cluburile din Bergen, unde turisti de toate varstele si nationalitatile incearca sa faca o seara memorabila, ascultand jazz sau doar hit-uri din anii 80 pana in prezent.
Ne bucuram de micul dejun scandinav, apoi transfer la aeroport si imbarcare pe zborul cu destinatia insulele Feroe. Sosire pe aeroportul Vagar unde vom fi intampinati de ghidul local ce ne va insoti in urmatoarele zile.
Departe de radarul standard al calatorilor, in apele Oceanului Atlantic, o lume diferita persista: Insulele Feroe. Un puzzle misterios format din 18 insule ce seamana cu o mana de roci imprastiate intamplator in ocean. Insulele sunt un mix interesant intre antic si modern, de la peisaje dramatice cu vai verzi luxuriante, stanci impunatoare de bazalt si cascade care se cufunda direct in ocean, pana la efervescenta viata de noapte a capitalei Tórshavn
Numit dupa zeul nordic Thor (zeul tunetului), Torshavn este una dintre cele mai mici capitale ale lumii, desi gazduieste peste o treime din populatia feroeza. Vom face turul capitalei impreuna cu ghidul local, fiind purtati prin 1.000 de ani de istorie. Admiram peninsula Tinganes, cea mai veche parte a orasului, locul de adunare al Parlamentului si centrul puterii in insulele Feroe inca din perioada vikinga. Plimbandu-ne printre casutele cu acoperisuri acoperite de gazon, vom sta in fata Biroului Primului Ministru, poate unica sansa de a sta vreodata atat de aproape de orice cladire a unui sef de stat. Continuam cu Catedrala Tórshavn Dómkirkjan, apoi ne aventuram in centrul vechi al orasului, cunoscut sub numele de Reyni, si caracterizat prin alei inguste, case din lemn vopsite in negru si acoperisuri acoperite cu gazon. Oamenii inca traiesc in cel mai vechi district din Torshavn in casele ce dateaza din secolul al 14-lea. Incheiem turul cu fortareata Skanskin si ne bucuram de privelistile de langa far.
Dupa turul de oras, cazare la hotelul Brandan 4*. Seara va invitam la cina de “Bun venit” unde ne vom delecta cu preparate rafinate.
Dimineata ne bucuram de un mic dejun bogat, apoi ne vom aventura in explorarea insulelor impreuna cu ghidul local. Astazi ne vom concentra pe insulele Eysturoy si Streymoy cu vizite la urmatoarele atractii: Cascada Fossá, Gjógv, Eiði, Risin și Kellingin, Tjørnuvík, Oyggjarvegurin.
Streymoy este cea mai mare insula dintre cele 18 care alcatuiesc Insulele Feroe. Este situata în mijlocul arhipelagului si reprezinta 24% din suprafata totala si 50% din intreaga populatie. Toate satele de pe insula sunt legate intre ele prin drumuri asfaltate de inalta calitate. Prima oprire va fi la cascada Fossá, o minune a naturii ce masoara 140 de metri in inaltime. Doar stand la baza cascadei veti putea percepe cu adevarat dimensiunea impresionanta a acesteia. Timp liber pentru fotografii si pentru a ne bucura din plin de maretia naturii.
Ne continuam calatoria pana la Tjørnuvík, unul dintre cele mai vechi sate din insulele Feroe, cuibarit intr-o vale adanca si linistita. In partea de est a vaii ce margineste satul au fost gasite morminte vikinge, ceea ce demonstreaza ca zona a fost locuita inca din perioada in care primii vikingi au ajuns pe insula. De pe plaja vom putea admira cele doua stanci din mare cunoscute sub numele de Risin și Kellingin (Uriasul si Vrajitoarea), iar ghidul ne va povesti legenda acestora.
Experiente Nordic Premium: In Tjørnuvík vom cunoaste ospitalitatea feroeza. Vom fi serviti cu clatite delicioase si vom asculta povestile unui localnic care abia asteapta sa ne cunoasca.
Continuam cu insula Eysturoy, a doua ca marime din Insulele Feroe , atat ca dimensiune, cat si ca populatie. Coastele de nord, nord-est si sud-est ale insulei au fost identificate drept o zona importanta pentru pasari de catre BirdLife International datorita semnificatiei lor ca locuri de reproducere pentru pasarile marine, in special pentru pufinul Manx.
Ne oprim in Gjógv, poate cea mai cunoscuta si mai pitoreasca asezare din insulele Feroe. Gjógv in traducere inseamna “defileu”, si a fost numit chiar dupa defileul lung de 200 de metri ce isi croieste drum din ocean pana la intrarea in sat. O plimbare intr-o zi de vara, cand satenii lucreaza afara si copiii se joaca, este cu adevarat revitalizanta. Vom prelungi vizita in Gjógv pentru a servi masa de pranz.
Principala activitate a asezarii este legata de pescuit si vanzarea pestelui uscat ( klippfiskur in feroeza) iar defileul a fost secole la rand si inca este folosit de localnici pe post de port natural ce deserveste aceasta activitate. Vom putea cobori scarile ce ne duc la baza defileului iar daca facem o plimbare de-a lungul falezei vom descoperi o banca de lemn ridicata in 2005 in cinstea regelui Frederik si a reginei Maria (pe atunci printul mostenitor si printesa mostenitoare).
La finalul zilei ne vom intoarce in Tórshavn pe faimosul drum montan Oyggjarvegur. Cea mai notabila atractie de-a lungul Oyggjarvegur este pasul montan Norðradalsskarð. Vom opri pentru a face poze si pentru a ne bucura de privelistea uluitoare a insulei Koltur si a vaii Norðradalur.
Retur la acelasi hotel si timp liber la dispozitie. Va puteti relaxa la centrul de wellness ce dispune de jacuzzi si sauna.
Incepem ziua cu micul dejun, apoi ne pregatim hainele de drumetie si incaltarile confortabile si calatorim spre Trælanípa, o stanca ce se ridica impunator la 140 de metri deasupra oceanului. Traseul pana la punctul de belvedere se parcuge usor, poteca fiind bine intretinuta. Estimam ca vom avea nevoie de 2h pentru aceasta drumetie, mergand la pas incet si incluzand aici pauzele „obligatorii” in care admiram peisajul si facem poze.
Acest traseu se numara printre preferatele vizitatorilor straini, dar si localnicilor deopotriva, datorita iluziei optice care asteapta la final. Stanca trateaza calatorii cu una dintre cele mai renumite atractii naturale din insulele Feroe – lacul „plutitor” Leitisvatn. Lacul Leitisvatn este cel mai mare lac din insulele Feroe si a fost denumit „lacul de deasupra oceanului” deoarece privelistea din punctul de belvedere, dintr-un anumit unghi, functioneaza ca o iluzie optica, facand sa arate ca si cum lacul pluteste direct deasupra oceanului. La capatul lacului se afla impresionanta cascada Bøsdalafossur ce masoara 30 de metri inaltime si se varsa direct in ocean.
Dupa aceasta drumetie ne intoarcem la autocar si ne continuam calatoria pana la Bøur, un satuc pitoresc ce numara doar 71 de locuitori si unde ne vom opri pentru a servi pranzul. Apoi vom face o plimbare printre aleile inguste ce serpuiesc prin satuc, admirand casele vechi din lemn si biserica traditionala ce dateaza din 1865. Bøur se bucura si de o priveliste magnifica asupra marii si a insulei stancoase Tindhólmur.
Urmatoarea oprire va fi in satul Gásadalur. Ascuns intre campuri verzi luxuriante si munti ce il ocrotesc din toate partile, Gásadalur este un loc extraordinar in care timpul pare ca a stat in loc. Pana de curand, a fost singurul sat din insulele Feroe fara o legatura rutiera cu alte localitati. In 2004, Parlamentul Feroez a construit un tunel care a pus capat izolarii. Cu toate acestea, atmosfera intacta a satului continua sa existe.
In inima satului Gásadalur vom descoperi cascada Múlafossur, una dintre cele mai frumoase cascade din lume si cea mai faimoasa atractie a insulelor. Punctul de belvedere de langa cascada ofera o priveliste uluitoare asupra satului si a insulei Mykines.
Spre seara, retur si cazare la acelasi hotel.
Savuram micul dejun depanand amintirile zilei trecute. Astazi vom bifa una dintre cele mai cunoscute atractii din insulele Feroe si poate highlight-ul acestei vacante: stancile Vestmanna, cunoscute printre localnici sub numele de Vestmannabjørgini. Aceste stanci uluitoare alcatuiesc 5 kilometri de coasta pe insula Streymoy si sunt casa pentru o bogata si efervescenta viata salbatica.
Vom face un tur cu barca (2h) printre stivele de bazalt ce se ridica semet din ocean si ating aproape 700 de metri in inaltime. Barca aluneca foarte aproape de stancile abrupte, trecand prin grote adanci si stramtori inguste sculptate de furia oceanului de-a lungul milioanelor de ani. Aceste stanci si pesteri ofera locuri sigure de cuibarit in timpul lunilor de vara pentru mii de pasari de mare. In timpul plimbarii puteti auzi puffinii ce dezbat zgomotos, ciripitul lor amestecandu-se cu sunetul valurilor. Deasupra pe versantii verzi, puteti vedea turme de oi ce pasc fara a tine seama de inaltimi. Este un peisaj ce iti taie rasuflarea.
Dupa turul cu barca, retur in Torshavn si timp liber la dispozitie pentru cumparaturi sau plimbari.
Optional: Pe seara, incepand cu ora 18:00, puteti lua parte la o experienta culinara deosebita alaturi de chef Marni Gunnar Simonsen. Chef Simonsen este cunoscut in intreaga lume pentru exportul fructelor de mare din insulele Feroe catre cele mai cunoscute si rafinate restaurante, din Moscova pana in Los Angeles. Iar in insulele Feroe, localnici si turisti norocosi deopotriva, ii pot trece pragul casei pentru a se bucura de o experienta culinara bazata pe fructe de mare la nivel de restaurant Michelin.
Ne bucuram de ultimul mic dejun in insulele Feroe. In jurul orei 10:00 este momentul sa spunem „La revedere” Insulelor Feroe. Transfer la aeroport si imbarcare pe zborul spre casa, unde ne vom intoarce cu amintiri de neuitat din nordul Europei.
Optional: