• HOME
  • INTREBARI FRECVENTE
Intrebari frecvente

Care este cea mai buna perioada pentru a calatori in Scandinavia?

Vremea este un aspect important ce trebuie luat in considerare daca doriti sa calatoriti in tarile nordice. Cu toate ca primele imagini care vin in mintea turistului sunt cele cu intinderile albe de zapada, ar trebuie sa stiti ca o buna parte din Scandinavia se afla sub influenta Curentului Cald al Golfului, ceea ce face ca temperaturile sa fie mai ridicate decat in alte areale situate la aceeasi latitudine. Coasta Norvegiei, Islanda si Groenlanda se afla sub influenta directa a curentului cald, in timp ce in restul regiunii, temperaturile scad pe masura ce se inainteaza pe uscat.

Fiecare anotimp in tarile nordice are farmecul sau: verile cu zile lungi si calde, toamnele cu explozia de culori, primaverile racoroase cand natura renaste, si iernile cu peisaje desprinse din cartile cu povesti.

Cel mai prielnic sezon pentru vizitare este vara, atunci cand, dincolo de temperaturile prietenoase si zilele lungi, majoritatea obiectivelor turistice sunt deschise pentru vizitare. Pentru o vacanta low-budget, aprilie, mai, septembrie si octombrie sunt cele mai bune luni, mai ales ca se risipeste si aglomeratia din perioada verii. Iernile sunt intr-adevar racoroase, dar norvegienii au o vorba: "nu exista vreme neprietenoasa, ci imbracaminte necorespunzatoare". Merita din plin sa vizitati Scandinavia si iarna, atunci cand orasele imbraca haine de sarbatoare, sezonul de ski este in floare iar aurora boreala isi face aparitia pe cerul intunecat.

 

Ce este Aurora Boreala si care este perioada optima pentru observarea acesteia?

Aurora Boreala este un fenomen ce  rezulta in urma coliziunii dintre particulele incarcate cu vant solar si particulele atmosferei terestre. Spectaculosul fenomen poate fi observat in apropierea si dincolo de Cercul Polar, de la sfarsitul lunii septembrie si pana la sfarsitul lunii martie. In perioada septembrie-octombrie, sansele sa ninga sunt mici, insa vremea este capricioasa, cu ploi si nebulozitate ce scad sansele observarii aurorei. De la sfarsitul lui decembrie si pana in ianuarie, este cea mai intunecata perioada a anului. Soarele nu apare la orizont, dar rasaritul si apusul dureaza intre 3 si 5 ore in fiecare zi, timp in care o magnifica lumina polara albastra apare pe cerul noptii polare.

De la sfarsitul lui ianurie si pana la sfarsitul lui martie, este cea mai buna perioada pentru observarea aurorei. Vremea este stabila iar stratul de zapada are o grosime optima pentru practicarea unor activitati de iarna.

Exista cateva conditii esentiale pentru a fi siguri ca va veti bucura de dansul fascinant al Luminilor Nordului: trebuie sa fiti localizati dincolo de Cercul Polar sau in apropierea acestuia, iar zona in care va pozitionati pentru "vanarea" aurorei trebuie sa fie localizata inafara oraselor, departe de lumina artificala. 

Aurora Boreala este un fenomen capricios, tocmai de aceea trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa va rezervati mai multe zile pe taram scandinav pentru a fi siguri ca veti surprinde dansul Luminilor Nordului.

 

Ce este "Soarele de la miezul noptii" si cand il pot observa?

Soarele de la miezul noptii este un fenomen natural extraordinar ce isi face aparitia in lunile de vara, dincolo sau in apropiere de Cercul Arctic. Din fericire, acest fenomen nu este la fel de dificil de surprins precum Aurora Boreala. Cu cat se inainteaza mai mult catre nord, cu atat soarele se afla pe cer mai multe ore si cu atat cresc sansele de a observa fascinantul fenomen.

Aparitia Soarelui de la miezul noptii este in stransa legatura cu miscarea de revolutie a Pamantului. In timpul acesteia, axa terestra are o inclinatie de 23,5 grade fata de un plan vertical, astfel incat, in timpul verii, regiunea nordica este inclinata catre soare.

Capitalele scandinave, dar si orasul Sankt Petersburg, se bucura de zile lungi de vara. In Oslo nu se intuneca in timpul verii, in timp ce in Stockholm soarele sta pe cer circa 19 ore pe zi in luna iunie. Farmecul orasului Sankt Petersburg sporeste in timpul "noptilor albe", strazile imbracand un aer invaluit in mister.

 

Ce hoteluri regasesc in ofertele Nordic Tours?

Calitatea este atributul care defineste programele noastre. Am mizat intotdeauna pe confortul turistului, tocmai de aceea hotelurile incluse in programele noastre sunt predominant hoteluri de 4*, cu standarde ridicate si facilitati ingenios gandite pentru a satisface chiar si cel mai pretentios turist. 

Nordic Tours selecteaza numai hoteluri localizate central sau in punctele cheie din zonele pitoresti, cum ar fi malurile fiordurilor, pentru ca dumneavoastra sa va bucurati din plin de spiritul scandinav.

 

Bucataria scandinava: la ce sa ma astept?

Bucataria scandinava aduna laolalta preparate specifice Suediei, Norvegiei, Finlandei si Danemarcei.  Preparatele scandinave sunt concepute dupa retete simple, dar foarte gustoase. Cartofii si alte legume radacinoase au un rol important in bucataria scandinava inca din cele mai vechi timpuri, fiind singurele vegetale care puteau fi depozitate pe timpul iernii. 

Pestele este un alt aliment important, alaturi de carnea de ren si fructele de padure. In timpul iernii, majoritatea felurilor de mancare au la baza grasimi animale, dar puteti savura si preparate din fructe de mare proaspat scoase din apele reci. Painea este prezenta la fiecare masa, mai ales cea neagra sau de secara ce se serveste la toate felurile de mancare.

In restaurantele din Scandinavia, pestele este  cea mai ieftina varianta pentru pranz sau cina. In Danemarca, aproape toate preparatele contin peste. Mancarea traditionala este Torsk, cod in sos de mustar si cartofi fierti. La capitolul cofetarie, danezii sunt extreme de creativi: de la gogosi, turta dulce si pana la populara Kransekake: o prajitura in mai multe straturi, in forma ovala, acoperita cu  martipan copt. 

In termeni culinari, heringul este cel mai popular aliment al bucatariei norvegiene. Totusi mancarea traditionala in Norvegia este Lutefisk, un peste uscat tinut in lichior facut din mesteacan, a carui consistenta este gelatinoasa. Lutefisk este servit alaturi de bacon, cartofi si piure de mazare.

Chiftelutele suedeze sunt imaginea emblematica a bucatariei nationale. Tot in Suedia nu ratati faimosii biscuiti cu scortisoara.

Finlandezii iubesc carnea, mai ales pe cea de ren pe care o servesc alaturi de sos de mure.

 

Care sunt monedele oficiale in tarile scandinave?

Moneda oficiala in Danemarca (DKK), Suedia (SEK), Islanda (ISK)  si Norvegia (NOK) este Coroana, dar pentru fiecare tara in parte are valori diferite. 

In Finlanda se poate plati cu EURO, in timp ce moneda oficiala in Groenlanda este Coroana Daneza (DKK).

Moneda oficiala a Rusiei este RUBLA.