• HOME
  • BODO – CAPITALA CULTURALA EUROPEANA IN 2024
Bodo – Capitala Culturala Europeana in 2024

Orasul  norvegian, Bodo, a castigat oferta de a deveni  Capitala Culturala Europeana pentru anul 2024. Conform declaratiei primarului, Ida Pinnerod, cei implicati in proiect sunt foarte fericiti de rezultat  si asteapta cu nerabdare sa prezinte magia culturii arctice si sa creeze noi conexiuni culturale. Ei spun ca va fi un an de neuitat.

Este a treia oara cand un oras norvegian va fi Capitala Culturala Europeana. La fel ca si primele doua orase alese (Bergen – anul 2000 si Stavanger – anul 2008), Bodo nu este capitala tarii si nici macar unul din orasele mari ale Norvegiei, ba mai mult, a reusit fara sprijin din partea guvernului. Este, insa, prima data cand un oras de la Nord de Cercul Arctic este ales Capitala Culturala Europeana. Se crede ca tocmai faptul ca orasul este situat in partea arctica a starnit mult interes.

Multi calatori internationali cunosc orasul Bodo ca fiind una dintre cele mai lungi opriri in calatoria lor de pe coasta Hurtigruten sau il vad ca pe o capcana in drumul catre insulele Lofoten. Cu toate acestea, sunt multe de vazut si de facut in acest oras Nordic, ce functioneaza ca o capitala regionala a judetului Nordland.

Turismul a crescut masiv in ultimii ani, natura fiind atractia principala. Orasul este amplasat intre munti si ocean, oferind totul pentru o vacanta de vis, de la drumetii si observarea pasarilor, pana la vanatoarea de Aurore Boreale. Sunt deosebit de populare calatoriile cu barca spre faimosul current Saltstraumen din apropiere - despre care se spune ca este cel mai puternic curent de maree din lume.

Deși multe proiecte culturale sunt planificate pentru 2024, au fost de ajutor la castigarea titlului si investitiile culturale care au fost deja realizate. Noua biblioteca, centrul cultural si cultura Sami (indigenii Norvegiei), vor fi punctele cheie pentru multe dintre activitatile planificate. Echipa care se ocupa de acest proiect doreste sa creeze un adevarat fenomen cultural prin raspandirea limbilor Sami prin mesaje scrise pe tricouri, street art si articole uzuale.

Primarul orasului considera ca acesta este un pas fantastic si important in crearea unui oras mai interesant si divers, care sa fie mai atragator atat pentru cei ce traiesc in zona, cat si pentru vizitatori.