• HOME
  • CELEBRAREA SOLSTITIULUI DE VARA IN TARILE NORDICE
Celebrarea Solstitiului de Vara in Tarile Nordice

An de an, in jurul datei de 21 iunie, toata emisfera nordica marcheaza solstitiul de vara. Acest lucru semnifica, din punct de vedere stiintific, faptul ca polul nordic al Pamantului este la fel de inclinat spre soare cum va fi pentru tot restul anului.

 

Mai multe tari din lume au traditii specifice solstitiului de vara. De exemplu, la noi in tara exista “Dragaica” sau “Noaptea de Sanziene”, sarbatorita la doua zile dupa solstitiu, in noaptea dintre 23 si 24 Iulie. “Sanzienele” sunt considerate un simbol al fertilitatii si belsugului, in perioada in care oamenii se pregatesc de strangerea recoltei.

Pentru locuitorii din tarile nordice, ziua solstitiului de vara, cea mai lunga zi din an, este un motiv de sarbatoare. Dupa acesta, ziua devine din ce in ce mai scurta, pe cand noptile devin din ce in ce mai lungi, facand posibila aparitia spectaculoaselor lumini ale nordului.

Mai jos gasiti o scurta descriere a modului in care unele tari nordice sarbatoresc acest eveniment:

 

SUEDIA & FINLANDA

Mijlocul verii, in Suedia si Finlanda, este sarbatorit cu mare fast, de obicei la final de saptamana, pe malul unui lac sau la mare. Nimic nu este mai relaxant decat sa inoti intr-un lac finlandez in plina vara.

Festivalul de Vara din Suedia este o sarbatoare cu oameni bucurosi, rochii albe, fete cu flori in par, dansuri si relaxare in aer liber. Aceasta sarbatoare incepe in cea de-a treia zi de vineri a lunii Iulie – Ajunul – atunci cand oamenii merg catre mediul rural, in natura, aduna flori si fac coronite pe care le poarta pe cap, danseaza, interpreteaza cantece traditionale, fac gratare cu prietenii si se bucura de natura si de soare.

In Finlanda este intalnita sub denumirea de Juhannus, iar finlandezii sarbatoresc in mod similar, retragandu-se la tara, in casele de vara, unde se relaxeaza in sauna si beau bauturi racoritoare. Exista si o traditie numita “kokko”; numerosi oamenii se strang si aprind focuri mari.

 

NORVEGIA & DANEMARCA

In Norvegia si Danemarca aceasta sarbatoare, Sankthansaften – cum o numesc acestia, este celebrata in fiecare an pe data de 23 Iulie. Comunitatile din aceste tari, de asemenea gazduiesc focuri in aceasta zi.

Danezii obisnuiesc sa arunce in foc cate o crenguta si o bucata de panza, actiune ce are legatura cu arderea pe rug a vrajitoarelor care se practica in trecut. Norvegienii oficiaza nunti fictive intre cupluri sau chiar copii, ca semn al unui nou inceput.

 

ISLANDA

Islanda opteaza pentu imbinarea credintei si a folclorului, astfel sarbatorind in data de 24 Iulie atat ziua Sfantului Ioan Botezatorul, cat si “Jonsmessa” – un fel de festival al verii si al soarelui. Numeroase superstitii sunt legate de aceasta sarbatoare. De exemplu, se crede ca in aceasta zi speciala vacile prind glas iar focile devin umane, iar cine se rastogoleste dezbracat in roua diminetii va avea noroc – obicei inca practicat de cei mai dedicati acestei traditii.

Islanda este o altă țară nordică care nu iese cu totul ca Suedia și Finlanda, optând în schimb pentru combinarea credințelor ciudate și a folclorului cu ziua de sărbătoare a lui Ioan Botezătorul. Pe 24 iunie în fiecare an, islandezii sărbătoresc vara și soarele cu Jónsmessa. Deși ziua este numită pentru Ioan Botezătorul, tradițiile Jónsmessa din Islanda sunt mai superstițioase decât cele religioase.

Pentru iubitorii tarilor nordice, a sarbatorilor si a traditiilor acestor popoare, astfel de evenimente sunt de neratat. Milioane de turisti se bucura an de an de cultura nordica, sarbatorind alaturi de localnici.