• HOME
  • ISTORIA ORAșULUI BERGEN
Istoria orașului Bergen

Bergen are un cadru natural uimitor, o bogată moștenire culturală, industrii maritime, educaționale, media și turism înfloritoare. De la un oraș comercial numit Bjørgvin până la orașul modern pe care îl cunoaștem astăzi, istoria acestuia este una fascinantă.

Orașul modern este cunoscut drept poarta de acces către fiorduri și este un important centru economic din vestul Norvegiei. Cu milioane de vizitatori în fiecare an, al doilea oraș al Norvegiei este cu adevărat înfloritor. În afară de apropierea de fiorduri, multe dintre atracțiile orașului sunt de natură istorică. De la Bryggen, situl Patrimoniului Mondial UNESCO, până la Biserica Fantoft Stave, Bergen este o destinație de vizitat obligatoriu pentru pasionații de istorie.

Espen Bakketun - www.visitbergen.com

Cum a crescut Bergen dintr-un orășel de piață într-un oraș de importanță globală?

În anul 1066, englezii l-au învins pe regele Harald Hardråde în bătălia de la Stamford Bridge. Mulți savanți sunt de acord că acesta este de fapt sfârșitul epocii vikingilor. Succesorul său, Olaf Haraldsson (Olaf III al Norvegiei)  a început să facă pace și să-și modernizeze împărăția. În 1070, Olaf a fondat orașul pe care astăzi îl numim Bergen. Numele său original, Bjørgvin, înseamnă „lunca verde dintre munți”.

În următorii 150 de ani, Bergen a crescut ca un oraș comercial important. Locația sa pe coasta de vest a fost ideală pentru accesul în restul lumii. La începutul secolului al XIII-lea, Bergen a preluat treptat rolul de capitală a Norvegiei. În loc să scadă când sediul guvernului s-a mutat la sud, la Oslo, Bergen a continuat să prospere. Orașul era încă cel mai mare oraș din Norvegia și a rămas așa până în anii 1830, când Oslo l-a depășit în cele din urmă. Ca oraș de comerț, Bergen s-a impus ca principala sursă de cod uscat în Europa. Orașul găzduia mulți negustori nord-germani, care aveau comerț cu pescarii din nordul Norvegiei în fiecare vară.

Dominația hanseatică a orașului Bergen a început să scadă în secolul al XVIII-lea. Bergen a menținut monopolul comerțului cu nordul Norvegiei până în 1789. Rămășițele Ligii Hanseatice pot fi văzute astăzi la Bergen sub forma cheiului Bryggen. Cheiul este mărginit de clădiri comerciale vechi care au fost folosite de Ligă.

Andrea Giubelli - VisitNorway.com

Istoria muzicală a orașului

Cel mai faimos muzician al orașului este pianistul și compozitorul Edvard Grieg. Acesta s-a născut și a murit în Bergen, dar a călătorit mult în timpul vieții sale.

Grieg este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai perioadei romantice, iar opera sa este încă interpretată pe scară largă în întreaga lume. O mare parte din munca sa a dezvoltat teme din muzica populară norvegiană. Ca atare, Grieg a contribuit la dezvoltarea unui sentiment de identitate națională pentru norvegieni și pentru promovarea țării pe tot globul.

Pianist concertist, Grieg a studiat la Conservatorul din Leipzig înainte de a călători prin Europa. A cunoscut și a lucrat cu diverși alți compozitori, precum Liszt și Ceaikovski. Cea mai faimoasă lucrare a sa pentru majoritatea oamenilor este muzica pe care a scris-o pentru a însoți piesa lui Henrik Ibsen, intitulată - Peer Gynt (piesă de teatru în versuri de cinci acte). Sala Grieg este o sală de concerte cu 1.500 de locuri situată în piața cu aceelași nume din Bergen, numită în onoarea compozitorului, care a fost si director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Bergen din 1880 până în 1882.

Eilif Stene - VisitNorway.com

Chiar dacă Grieg îi umbrește aproape pe toți ceilalți muzicieni din Bergen, orașul mai are alți muzicieni importanți. Soprana Sissel Kyrkjebø este remarcată în întreaga lume, aceasta colaborând cu Domingo și Carreras. Ea a contribuit și la coloana sonoră a filmului Titanic.

De la istoria și cultura bogată până la atmosfera animată și oportunitățile în aer liber, Bergen are multe de oferit pentru toată lumea.